Sari la conținut Salt la bara laterală stângă Salt la bara laterală dreaptă Salt la Footer

Buletin avertizare: gandacul lucios

Va recomandam sa urmariti atent culturile de rapita . Conditiile climatice din ultimele zile au fovorizat aparitia si dezvoltarea daunatorului / bolii: Gandacul lucios(Meligethes aeneus) la cultura de rapita.

La inceput ,insectele adulte se hranesc cu florile pomilor fructiferi sau ale diferitelor plante spontane ,ulterior se concentreaza pe plantele de rapita ,dupa imbobocirea acestora.

Prevenirea atacului:Reducerea rezervei biologice a acestui daunator ,de la un an la altul.

Se recomanda efectuarea araturii dupa recoltarea culturilor de rapita pentru a diminua rezerva de insecte.Avand in vedere ca multe buruieni din familia crucifere pot fi gazde intermediare pentru acest daunator ,este importanta respectarea verigii tehnologice referitor la combaterea buruienilor.

Folositi produsul: CALYPSO 480 SC = 0,15l/ha sau alt produs similar omologat. Perioada optima de tratament:Acesta trebuie facut numai cand se depaseste pragul economic de daunare(PED) si cand plantele de rapita se afla in stadiul de boboci florali, cand atacul produs de daunator este cel mai periculos.

Tratamentele facute in afara momentului optim au un efect scazut si pot sa fie o cheltuiala inutila.Important este ca daunatorul sa nu se hraneasca cu florile nedesfacute,ce are drept consecinta distrugerea organelor florale.Pentru stabilirea pragului economic de daunare ,spre deosebire de alti daunatori,trebuie sa tinem cont de starea plantelor de cultura.Pentru plantele sanatoase aflate in faza de muguri floraliuniti,acoperiti cu frunze terminale ,pragul economic de daunare este de 3 adulti/planta,respectiv 1 adult /planta pentru plantele mai slab dezvoltate.Intr-o faza de vegetatie ceva mai avansata pragul economic este de 6 adulti/planta pentru plantele sanatoase si viguroase,respectiv 2-3 adulti/planta pentru plantele mai slab dezvoltate

Alte recomandari: Se vor respecta prevederile legale ale Ord. nr 45/1991 al MAA 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor 68/05.02.1992, al Ministerului Mediului 15.b/3404/1991 al departamentului pentru administratie locala si 127/1991 al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania privind unele masuri pentru protectia familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu pesticide mai ales in perioada de inflorire.

Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor.

Sari la conținut