Sari la conținut Salt la bara laterală stângă Salt la bara laterală dreaptă Salt la Footer

Prezentare generală

{tab=Prezentare}

Prezentare

Are în componenţã localitatea Periam şi zona de agrement Periam Port. Localitatea Periam, având coordonatele 46° 05′ N si 20° 87′ E, se afla amplasata la intersecţia Dj 682 Beba Veche –Arad cu Dj 692 Timişoara – Dn6, la 45 km de Arad, 50 Km de Timişoara.

Accesul la punctele de trecere a frontierei se face prin Sânnicolau Mare – 19 km până la punctual Cenad cu Ungaria, 38 km până la Jimbolia – punct de trecere în Serbia şi 20 km până la Nădlac – punct de trecere cu Ungaria, prin Igriş şi traversarea râului Mureş cu podul plutitor.

Este un important nod de cale ferată, având acces la Timişoara, Arad, Sânnicolau Mare şi Lovrin.

Zona de agrement Periam – Port este un fost cătun transformat în sat de vacanta, amplasat in albia Râului Mureş, in Aria Protejata Lunca Mureşului. Accesul spre Periam Port este asigurat pe Dc 30 la o distanta de 5,2 km, de unde se poate traversa râul Mureş in judeţul Arad, comuna Semlac, pe un pod plutitor. Râul Mureş a fost folosit ca şi cale de transport pentru sare, lemn şi piatră de var din Transilvania şi pentru cereale produse în Câmpia Bănăţeană. Cerealele erau transportate în Ungaria, iar de acolo în Austria şi spre porturile adriatice din Croaţia şi Slovenia. Plutele de lemn, venite din Transilvania, erau dirijate până la Sînnicolau Mare şi Szeghedin. Un şlep pe Mureş putea să transporte până la 40 vagoane de cereale. După construirea căii ferate şi îndiguirea Mureşului, viteza apei a crescut iar depunerile de nisip s-au mărit, astfel încât a sosit momentul declinului navigaţiei. Până atunci existau la Periam Port centre de prelucrare a lemnului, conduse de maghiari, care prelucrau lemnul în gropi verticale, producând şindrile pentru acoperiş. Morile plutitoare de la Periam Port au fost centre de prelucrare a cerealelor, făina fiind căutată şi în Ardeal (Oradea, Cluj, Sibiu, Braşov, Tg. Mureş).

În 1800 existau 15 mori plutitoare, mai târziu 24, mori construite cu lemn din pădurea Periamului. Ultima moară a dispărut în 1920, cedând concurenţei morilor cu aburi. De asemenea au existat şi 3 mori cu cai. În secolul XVIII rolul Mureşului de transport de sare dispare. Mureşul inundă foarte des satul vechi, astfel în 1749 – 50, 80 de muncitori, conduşi de inginerul Strauss au început lucrările de îndiguire. Acestea au continuat până la sfârşitul secolului al XIX – lea. În 1823 se construielte digul care se întinde de la digul Mureşului până la şoseaua Periam – Satu Mare. Lucrările hidrotehnice s-au executat şi între anii 1845 – 1872, construindu-se 33 secţiuni ale digului.

 {tab=Populaţia}

Populaţia

La ultimul recensământ efectuat în 2011, populaţia Periamului era de 4505 locuitori. Pentru informaţii mai detaliate despre populaţie vizitaţi secţiunea Recensământ 2011.

Teritoriul administrativ al comunei cuprinde o suprafaţă de 6447,28 ha, din care 4701,30 arabil. Intravilanul localităţiloor este de 380,18 ha în Periam şi 9,88 ha în Periam Port, desrvind un număr de 1610 locuinţe permannte cu 1442 gospodării. Teritoriul administrativ al comunei Periam, se învecinează cu următoarele localităţi
• nord – se învecinează cu râul Mureş, graniţă naturală cu judeţul Arad;
• est – se învecinează cu digul transversal de compartimentare, limită cu judeţul Arad, unde este amplasat teritoriul administrativ al comunei Secusigiu, localitatea Satu Mare;
• sud – est se învecinează cu comuna Variaş;
• sud – vest se învecinează cu comuna Pesac;
• nord – vest – se învecinează cu comuna Sânpetru Mare.

{tab=Cultura}


Cultura

Ansamblul Muguri de tezaur a luat nastere in anul 2007, ca urmari a implementarii proiectului Copilaria, intre credinta si traditie.

El este constituit dintr-un grup vocal -15 persoane si doua formatii de dansuri populare – 20+28 persoane, avansati si incepatori. Tot in cadrul ansamblului activeaza solisti vocali: Hulbar Adina, Cozma Madalina, Iorga Florin care incepind din acest an , urmeaza si cursurile scolii Populare de Arta din Timsoara. Ansamblul este condus de: invatator Bobu Luminita si institutor Vatafu Pompilia.

De la infintare si pana in prezent, membrii ansamblului au reprezentat atat Liceul Teoretic Periam cat si Caminul Cultural Periam la diverse manifestari artistice, concursuri si festivaluri, cum ar fi:

– Participare la spectacolul folcloric „Muguri de Tezaur” 2009 care a avut loc în localitatea Periam

– Participare la faza zonalã a festivalului „Lada cu zestre” 2009 care a avut loc la Gottlob

– Participare la faza zonalã a concursului „Vetre strãbune” 2009

– Lada de zestre 2008 Locul 1 faza zonala: solisti Iorga Florin si Hulbar Adina, grup vocal si dansuri. Promovare solisti la faza zonala 2

– Vetre strabune 2007

– Locul 1 solisti: Iorga Florin si Cozma Madalina, grup vocal

– Lada de zestre 2007

– Locul 1 – faza zonala locala solisti+grup vocal si Locul al 2-lea faza judeteana

– Vetre strabune 2008 Locul 1 faza judeteana: solisti Iorga Florin si Cozma Madalina;

– Festivalul folcloric – Recoltele toamnei organizat de muzeul satului – Timisoara

– Zilele Periamului 2007 – prezent

– Alte activitati organizate in cadrul scolii;

Pelerinaje la biserici si manastiri din zona, spectacole organizate cu prilejul zilei Natioanale a Romaniei, Craciunului, etc – Festivalul de colinde organizat de Mitropolia Banatului si I S J Timis ( locul 1 grup vocal) – Teledon – (dansuri populare) 2008 – Zilele Igrisului 2007 si 2008.

{tab=Biserici}

Biserici/monumente

Biserica Ioan Nepomuk Prima biserică a comunei a fost construită în 1743 din lemn. Când, din cauza inundaţiilor vechea parte a satului a fost pãrăsită şi biserica a devenit o ruină. În 1772 a fost construită biserica din Altdorf (satul vechi) vizavi de Şcoala Generală, care este retrocedată.

Este patronată de Sf. Joahn de Nepomuk, care este şi patronul Banatului. În turn sunt 4 clopote, iar în timpul restaurării din 1938, fraţii pictori Ferch au executat picturile murale. Aparţine credincioşilor romano-catolici. Actual, Biserica ,,Sf.Joahn de Nepomuk” din Periam se află înscrisă în lista monumentelor patrimoniului cultural naţional.

Biserica din parc, biserica „Haulik”, a fost începută în 1847 şi terminată şi sfinţită în 1856 de către episcopul Haulik, episcop de Zagreb. Frescele din biserică , executate de Josef Proksch, au fost pictate după modele vii: personalităţi ale comunei de atunci.

Cupola uriaşă a bisericii se spune că este a doua ca mărime după Athenée Palace din Bucureşti (diametru 22 m). Actualmente biserica este administrată de către credincioşii greco-catolici.

Biserica ortodoxă a fost începută în 1926, după ce în 1918 Banatul a fost unit cu România, iar în Periam existau 5000 de locuitori, dintre care 450 români. Arhitectul a fost Josef Ortner, care terminase construcţia în 1927.

Interiorul bisericii a fost terminat mai târziu: lucrările în lemn au fost executate de către firma autohtonă Bauer, în 1933 pictorul arădean Imre Capsa a terminat peretele iconografic. Primul preot ortodox a fost Ştefan Vasilescu din 1939.

Biserica Creştină Baptistă „MARANATA”

Biserica Penticostală Periam

 

Monumentele eroilor

Un monument, dedicat eroilor primului război mondial, se află în cimitirul din Periam, şi a fost construit în 1927 din sponsorizările locuitorilor.

Al doilea monument dedicat eroilor primului război mondial se află în parc, în faţa bisericii Haulik şi reprezintă o tablă pătrată din marmură cu numele celor căzuţi iar faţa monumentului este formată dintr-un basorelief, reprezentând un soldat rănit.

Al treilea monument este dedicat soldatului sovietic necunoscut şi se află în partea opusă a parcului.

{tab=Sănătate}

Sănătate

În comuna Periam functioneaza 3 Cabinete Medicale Umane, 2 (doua) cabinete stomatologice si 3 farmacii.

» Cabinet medical ,,dr. Jifcovici Isai Lucia”

» Cabinetul Medical ,,dr. Miscã Cecilian”;

» Cabinet medical ,,dr. Rasici”

» Cabinetul Stomatologic ,,dr. Diaconu Mihai”

» Cabinetul Stomatologic ,,dr. Ferche Sorin”

» Farmacia ,,Mocanfarm”

» Farmacia ,,Amadeusfarm”

» Farmacia Gruppo Florido

{tab=Personalităţi}

Personalităţi

Activitatea culturală în localitatea Periam a fost prezentă prin numele artiştilor care au creat în diverse ramuri ale domeniului cultural. Se pot amintii câteva nume care au rămas şi vor rămâne în istoria artei periamoşene:

Cornel Grofşorean – 1881 – 1949. S-a născut în Periam, avocat de profesie a fost Subrefect al judeţului Caraş Severin, primar al Timişoarei, senator în Parlementul României. A înfiinţat în anul 1933 revista Institutului Social Banat Crişana

Franz Ehling sa nãscut în Periam în 1841 si a murit în 1889. A scis poezie si arta dramaticã.

Arhitectul si scriitorul Ernst Schannen – născut 1853.

Poetul Karl Grünn – s-a nãscut în Periam în anul 1855 si a scris poezii care au fost publicate la Viena în anul 1891 si la tipografia din Periam în anii 1913 si 1927. În antologia lui Adam Muller Guttenbrunn din 1911 intitulatã „Svabi din Est”, numele lui nu este amintit. Motivele nu sunt cunoscute.

Richard Wagner este un cunoscut poet în Germania, dar s-a nãscut în Lovrin si a copilãrit în comuna Periam. Primul volum de versuri „Klartext” a fost publicat în 1973. A emigrat în Germania. În 1995 publicã romanul „Viena, Banat”. În anul 2000 a primit premiul „Neuer Deutschen Literaturpreis 2000” la Târgul de Carte de la Frankfurt pentru romanul „Miss Bukarest”.

Istoricul Ludwig Baróti-Grünn – născut în 1856. A scris prima istorie a Periamului.

Georg si Alois Pirkmayer – 1882 – proprietarii tipografiei ,,Pirkmayer” din Periam, care a condus la aparitia sãptãmânalului „Torontaler Zeitung” si apoi al bilunarului „Südungarische Bürgerzeitung”.

Franz Ghillich – Periam în 1920 si a fost un grafician renumit. A urmat cusuri la scoli de artã din Timisoara si Germania. Dupã al Doilea Rãzboi Mondial este deportat în Rusia. A avut expozitii în Timisoara si Bucuresti.

Franz Heinz s-a nãscut în Periam în 1929. A publicat mai multe cãrti în România. În 1976 emigreazã în Germania.

Victor Gaga – 1933 – s-a nãscut în localitatea Periam si a efectuat studiile la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. A început sa sculpteze din 1954 si operele sale au participat la expozitii atât în tara cât si peste hotare. Multe din lucrãrile sale se aflã în colectii private în tarã si peste hotare. Arta sa monumentalã poate fi admiratã în urmãtoarele localitãti: Capâlnas, Guruslau, Lugoj, Moldova Noua, Stamora Moravita, Timisoara.

Walter Andreas Kirchner s-a nãscut în 1941 în Periam si a fost premiat pentru sculpturile sale în Germania unde a emigrat în anul 1981.

Johan Parison – s-a născut în 02 septembrie 1931 si s-a stins din viatã pe 20 decembrie 2009. Din partea tatălui, este francez, datorită celor trei fraţi colonizaţi din Alsacia şi Lorena după 1724, iar din partea mamei este slovac. Prin dragostea faţă de natură, vânătoarea precum şi înclinaţia spre istorie, a contribuit la descoperirea unor obiecte arheologice în zona Periamului. Vasele de ceramică au fost duse de pictorul periamoşan Francisc Ferch la Muzeul Banatului, şi catalogate ca făcând parte din Cultura Periam – Pecica. O foarte mare parte a lucrărilor lui Johan Parison s-au pierdut sau au fost distruse. Dacă, după 1990, pictura monumentală în ulei care-l înfăţişează pe Sf. Florian, patronul pompierilor, a fost salvată, alte picturi nu au avut aceaşi soartă. Pictura în ulei reprezentând luptele din Dealul Spirii între pompieri şi turci, portretul în cărbune al căpitanului Zăgănescu, sau cărbunele reprezentând intervenţia pompierilor asupra incendiului din 1922 la Casa Cazanelor a Fabricii de pălării din Periam, au fost luate de Casa Pompierilor din Timişoara pentru o expoziţie şi nu au mai revenit în Periam.

Cetăţeni de onoare

HORVATH CAROL NICOLAE A devenit cetãtean de onoare al comunei Periam în anul 2010.

FIZITEA MIRCEA A devenit cetãtean de onoare al comunei Periam în anul 2007

PETRICÃ MARIN A devenit cetãtean de onoare al comunei Periam în anul 2007

CÂTEA PETRU PAVEL A devenit cetãtean de onoare al comunei Periam în anul 2004

ION HOREA PINTEA A devenit cetãtean de onoare al comunei Periam în anul 2003

OPREA DORIN A devenit cetãtean de onoare al comunei Periam în anul 1999

 {tab=Economia}

Economia

Mai jos puteti vedea lista firmelor, asociatiilor familiale (întreprinderi familiale), persoane fizice autorizate care au sediul sau punct de lucru pe raza comunei Periam (2012). Dacã firma dvs. apare pe acestã listã si nu mau functioneazã, sau nu apãreti pe listã si functionati pe raza comunei Periam vã rugãm sã ne contactati officeprimatimperiam.ro.

Nr.
Nume

1

A & A ECO S.R.L.

2

A.N.I.F. R.A. Sucursala Teritoriala Timis-Mures Inferior

3

A.S.C. AGROMECANICA

4

AF PEICOV ANA

5

AGRO CARLAS PRES S.R.L.

6

AGRO CARLAS SERV S.R.L.

7

ASOCIATIA PENSIONARILOR,,MURESUL-PERIAM,,

8

BANCA COOPERATISTA BEGACOOP Timisoara

9

BISERICA CRESTINA BAPTISTA ,,MARANATA,,

10

BISERICA PENTICOSTALA PERIAM

11

BODE FLORINA OLIMPIA INTREPRINDERE INDIVIDUALA

12

C.E.C BANK S.A. Bucuresti,Sucursala Timisoara, Agentia Periam

13

CABINET MEDICAL DR. CRISTEA DORU

14

CABINET MEDICAL DR. FERCHE CARMEN

15

CABINET MEDICAL DR. JIVCOVICI ISAI LUCIA

16

CABINET STOMATOLOGIC ,,RODENT,, DR DIACONU MIHAI

17

CONSUM COOP

18

CRISTEA TRAIAN INTREPRINDERE FAMILIALA

19

CVB STYL S.R.L.

20

EPISCOPIA ROMANO CATOLICA

21

FUNDATIA PRO PERIAM

22

HG TEAM S.R.L.

23

HUMANITAS Asociacia Umanitara Crestina de Caritate PERIAM

24

MAROCSEK EDWIN INTREPRINDERE INDIVIDUALA

25

PAROHIA GRECO-CATOLICA UNITA CU ROMA

26

PAROHIA ORTODOXA ROMANA PERIAM

27

PAROHIA ROMANO-CATOLICA

28

PFA ARNAUTU ELENA MARIANA

29

PFA AVRAM IOAN MIRCEA

30

PFA DANCIU IOAN CRISTIAN

31

PFA DUMITRAS ANGELICA

32

PFA JURJ CATALIN PERSOANA FIZICA AUTORIZATA

33

PFA MOCAN RADU

34

PFA SERBAN EMANUEL

35

PFA SILAGHI DACIANA

36

POSTA ROMANA Directia Generala de Posta Timisoara

37

ROMTELECOM S.A. Timisoara

38

S.C. A&D METAL S.R.L.

39

S.C. ACCOUNTING EXPERT S.R.L.

40

S.C. ADINA & KARLO S.R.L.

41

S.C. AGRI-RONAN S.R.L.

42

S.C. AGRO CARLAS S.R.L.

43

S.C. AGRO-AK S.R.L.

44

S.C. AGROANDY S.R.L.

45

S.C. AGROCEREAL CARANI S.R.L.

46

S.C. AGRODIS CEREAL S.R.L.

47

S.C. AGROGIADYA S.R.L.

48

S.C. AGROGREEN S.R.L.

49

S.C. AGROINDUSTRIALA POMITIM S.A.

50

S.C. AGRO-KA S.R.L.

51

S.C. AGROLEMAIR S.R.L.

52

S.C. AGROMEC PERIAM S.A.

53

S.C. AGROPERI S.R.L.

54

S.C. AGRO-SCHMID S.R.L.

55

S.C. ALFABETUL S.R.L.

56

S.C. ALIN & P ALPOSTAR S.R.L.

57

S.C. AMADEUSFARM S.R.L.

58

S.C. AMBAX S.R.L.

59

S.C. ARCOIRIS S.R.L.

60

S.C. ARISEN 2007 S.R.L.

61

S.C. A-SARD S.R.L.

62

S.C. AVRAM COMPANY S.R.L.

63

S.C. AVRAM IANCU S.R.L.

64

S.C. B&W TULIPS S.R.L.

65

S.C. BALTIKTRADE S.R.L.

66

S.C. BANAT TIEFBOHRTECHNIK S.R.L.

67

S.C. BANC POST S.A. Agentia Periam

68

S.C. BAYOU S.R.L.

69

S.C. BDM ALEX S.R.L.

70

S.C. BENDER & CO S.R.L.

71

S.C. BOLTA ALBASTRA S.R.L.

72

S.C. BORTSCHER INDUSTRY S.R.L.

73

S.C. BORTSCHER PROFILES S.R.L.

74

S.C. BORTSCHER S.R.L.

75

S.C. C & A CORALL S.R.L.

76

S.C. CATA & MONA S.R.L.

77

S.C. CHIRION S.R.L.

78

S.C. CIOICA I & I S.R.L.

79

S.C. CIONCA 2008 S.R.L.

80

S.C. CLUB AMD K-J S.R.L.

81

S.C. DACS S.R.L.

82

S.C. DELI-AUSTRAL S.R.L.

83

S.C. DI & SI PANIF S.R.L.

84

S.C. DOBAI MEMORIS S.R.L.

85

S.C. DONAU FINANTARE & DEZVOLTARE S.R.L.

86

S.C. DONAU LEGUME S.R.L.

87

S.C. EGRESSUS S.R.L.

88

S.C. ELECTRICA S.A.

89

S.C. EUROPOST S.R.L.

90

S.C. FARMACHIM S.R.L.

91

S.C. FIABO S.R.L.

92

S.C. FIAMBRA CONSTRUCT S.R.L.

93

S.C. FICUS ANDRA S.R.L.

94

S.C. FICUS S.R.L.

95

S.C. FIII MICROSAN INVEST S.R.L.

96

S.C. FILES CONSULTING S.R.L.

97

S.C. FIMP RO S.R.L.

98

S.C. FINISH COATINGS S.R.L.

99

S.C. FLORIN&SIMONA S.R.L.

100

S.C. FORADEX S.A.

101

S.C. FREE STYLE S.R.L.

102

S.C. GALATAN S.R.L.

103

S.C. GAMA THE BEST S.R.L.

104

S.C. GOLDTIM PERIAM S.A.

105

S.C. GRUP MAPAN S.R.L.

106

S.C. GRUPPO FLORIDO S.R.L.

107

S.C. HAERTECHNIK BANAT S.R.L.

108

S.C. IDEAL MACHINE GROUP S.R.L.

109

S.C. IRIS BLUE DREAM S.R.L.

110

S.C. ITHAKA MEDIA S.R.L.

111

S.C. KRONSTADT FRUCTE S.R.L.

112

S.C. KRYOARA S.R.L.

113

S.C. LA BIA� S.R.L.

114

S.C. LA TRESTII BAR S.R.L.

115

S.C. LALI MAN S.R.L.

116

S.C. LEAHU M PERIAM S.R.L.

117

S.C. LINZER AGRO TRADE ROMANIA S.R.L.

118

S.C. LIVADA BANCHERULUI S.R.L.

119

S.C. LUX PERIAM S.A.

120

S.C. MAN GRANIT S.R.L.

121

S.C. MARIUS STAR S.R.L.

122

S.C. MEROZAL S.R.L.

123

S.C. MIRAJ VIO S.R.L.

124

S.C. MITAGRO HORT S.R.L.

125

S.C. MOCAN FARM S.R.L.

126

S.C. MODEMMA PRO FASHION S.R.L.

127

S.C. MONSTER FISH COMPANY S.R.L.

128

S.C. N.M. GABRIELA S.R.L.

129

S.C. NELU & FOLARE S.R.L.

130

S.C. NEW MICHELLE S.R.L.

131

S.C. NIARDA S.R.L.

132

S.C. ORANGE ROMANIA S.A.

133

S.C. PC GENERATION X S.R.L.

134

S.C. PERLA APUSENILOR S.R.L.

135

S.C. PERLEM S.R.L.

136

S.C. PLOP PERIAM S.R.L.

137

S.C. PRE FERO-TIM S.R.L.

138

S.C. PROMPTMAR S.R.L.

139

S.C. RAM SYSTEM S.R.L.

140

S.C. RAMICOM AGRICOL S.R.L.

141

S.C. RAMICOM GENERAL S.R.L.

142

S.C. RAMICOM PERIAM S.R.L.

143

S.C. RAMICOM PREST S.R.L.

144

S.C. REN.ENERGY S.R.L.

145

S.C. ROAD BULL S.R.L.

146

S.C. ROMBENZIN S.R.L.

147

S.C. ROMCOM COMMUN SERVICES AND DISTRIBUTION S.R.L.

148

S.C. ROMIS STYLE.S.R.L.

149

S.C. RO-PARLOM S.R.L.

150

S.C. RUSAD TRANS S.R.L.

151

S.C. SAATEN UNION ROMANIA S.R.L.

152

S.C. SANDORTRANS S.R.L.

153

S.C. SANGES TRANS S.R.L.

154

S.C. SEMTIM S.A.

155

S.C. SERVICE FRUCTIM S.A.

156

S.C. SIRBU & FERRETTI S.R.L.

157

S.C. SMITHFIELD FERME S.R.L.

158

S.C. TAMPLARIE PERLEM S.R.L.

159

S.C. TIPES LOGISTICA S.R.L.

160

S.C. TRANS LAUMAR S.R.L.

161

S.C. TREILLER TIMTOADER S.R.L.

162

S.C. VITAL & HEYL S.R.L.

163

S.C. VLAD TRANS PERIAM S.R.L.

164

S.C. VOIAMERIL S.R.L.

165

S.C. WESTGRAIN S.R.L.

166

S.C. XEN-COCOSA S.R.L.

167

S.N.I.F. SA SUC TIMIS

168

SC G & INVEST 2003 SRL

169

SEDIU PDL

170

SEDIU PNL

171

SEDIU PSD

172

Societatea Agricola 3 DECEMBRIE S.A

173

Societatea Agricola DEA S.A.

174

Societatea Agricola FLORA S.A.

175

SOCIETATEA CIVILA MEDICALA POLICLINICA DR. RASICI

176

V&L LUCKY SRL

 {tab=Societate civilă}

Societate civilă

 Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara”TIMIS 15 VEST”

Asociatia de dezvoltare intercomunitara TIMIS 15 Vest s-a înfiintat în anul 2012 iar Primãria Comunei Periam a aderat la ea prin HCl nr. 23 din 20.08.2012. Obiectivele Asociatiei sunt urmãtoarele:

a) sã elaboreze si sã aprobe strategia de dezvoltare a Serviciilor;

b) sã monitorizeze derularea proiectelor de investisii în infrastructura tehnico-edilitarã de utilitate publica, transport local si a protectiei mediului, aferentã Serviciilor;

c) sã constituie interfata pentru discutii si sã fie un partener activ pentru autoritãtile administratiei publice locale în ceea ce priveste aspectele de dezvoltare si de gestiune a Serviciului, în scopul de a coordona politicile si actiunile de interes general;

d) sã elaboreze si sã aprobe caietele de sarcini si regulamentele Serviciului;

e) sã elaboreze si sã aprobe documentatiile de atribuire a contractelor de delegare pentru operatorul care se va organiza ca societate comercialã pe actiuni, având ca unic actionar Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara TIMIS 15 Vest sau sã stabileascã conditiile de participare si criteriile de selectie a operatorilor regionali, cu exceptia situatiei atribuirii directe conform prevederilor art. 31^1 din Legea nr. 51/2006, cu modificãrile si completãrile ulterioare;

f) sã încheie contractele de delegare cu operatorii sau operatorii delegati, în numele si pe seama unitãtilor administrativ-teritoriale membre implicate, care vor avea împreunã calitatea de delegatar, astfel cum este prevãzut de art. 30 din Legea nr. 51/2006, cu modificãrile si completãrile ulterioare.;

g) sã monitorizeze executarea contractelor de delegare si sã informeze regulat membrii sãi despre aceasta, sã urmãreascãîndeplinirea obligatiilor asumate de operatori si, în conformitate cu mandatul primit si cu prevederile contractuale, sã aplice penalitãtile contractuale;

h) sã identifice si sã propunã orice actiuni vizând cresterea oportunitãtilor de finantare a proiectelor de investitii în infrastructura tehnico-edilitarã de utilitate publica, transport local si a protectiei mediului aferentã Serviciului;

i) sã îmbunãtãteascã planificarea investitiilor în infrastructura tehnico-edilitarã de utilitate publica, transport local si a protectiei mediului aferentã Serviciului.

j) sã fie un pol al competentelor administrative, financiare, tehnice si economice în beneficiul Autoritãtilor Locale si al Serviciilor;

k) sã acorde ajutor Autoritãtilor Locale si Operatorului în vederea obtinerii resurselor financiare necesare implementãrii Strategiei de Dezvoltare si, dacã este cazul, sã obtinã astfel de fonduri care vor fi puse la dispozitia Operatorului.

 

Fundatia ,,Pro Periam”

A fost înfiintata la sfârsitul anului 2002 ca si persoana juridica româna, apolitica, non-guvernamentala si non-profit, cu sediul în comuna Periam, nr.825. Scopul principal al fundatiei este acordarea ajutorului material si social pentru familii aflate în situatii de criza, persone fizice si juridice aflate în criza, asistenta la propuneri de finantare, organizare de evenimente la solicitare, promovarea cooperarii între diferite sectoare ale comunitatii, sprijinirea initiativei private în agricultura, promovarea credintei crestine si a valorilor românesti.

Dintre obictele de activitate, ramase definitive prin sentinta 1156 din 03.10.2006, se pot enumera:

» initiere si participare la programe si actiuni de sprijinire bsi ajutorare a populatiei rurale în vederea redresarii agriculturii si revigorarii economice;

» inisiere si derulare de programe interetnice, de natura culturala, economica si sociala;

» initiere si derulare de activitati si programe privind protejarea mediului, protejarea ecosistemelor si biodiversitatii;

» operatiuni de întrajutorare pentru programe medicale si sociale, înfiintarea de obiective socio-economice;

» organizarea de actiuni de sprijinire a învatamântului de toate gradele, în special în mediul rural, prin construirea, repararea si dotarea acestora;

» initiere, derulare de programe de facilitare a schimburilor interscolare si interculturale în tara si strainatate; » organizarea de excursii, tabere, spectacole în tara si strainatate;

» organizarea de actiuni în scopul calificarii, perfectionarii, reconversiei profesionale, însusirii de noi tehnologii si metode în diferite domenii si în special cel agricol si cresterii animalelor;

» editare de buletine informative, brosuri, cataloage, reviste si carti;

» colaborarea cu organisme, persoane fizice si juridice cu vocatie convergenta, s.a.

 

Asociatia Agro Periam ,,Asociatia Agro – Periam”

este o asociatie cu personalitate juridica, fara scop patrimonial, neguvernamentala si apolitica, independenta, ce promoveaza obiectivele si desfasoara activitatile de interes general avand ca scop de a identifica, reprezenta si promova sistematic si unitar interesele profesionale specifice membrilor sai, cele economice, tehnice si juridice, precum si actiunile de cooperare ale membrilor, atat la nivel national cat si international, în vederea cresterii competitivitatii agriculturii locale reprezentata de sectorul legumicol si pomicol si a dezvoltarii durabile a mediului rural. In vederea indeplinirii scopului sau, Asociatia isi propune realizarea urmatoarelor obiective:

(1) Principalele obiective ale Asociatiei, pe plan intern, sunt:

a) Asocierea pentru crearea unor structuri agricole competitive pe piata în domeniul legumicol si pomicol;

b) Colaborarea cu alte asociatii, fundatii ori alte asemenea organizatii care actioneaza in domeniul legumicol si pomicol, in vederea organizarii de actiuni de asistenta si consultanta pentru sustinerea intereselor membrilor Asociatiei;

c) Implicarea in elaborarea solutiilor pentru problemele specifice, ce vor fi puse la dispozitia altor autoritati ori asociatii, membrilor Asociatiei, din proprie initiativa, ori la cererea acestora;

d) Promovarea produselor locale, prin actiuni promotionale;

e) Informarea consumatorului în privinta consumului de produse ecologice;

f) Armonizarea si apararea intereselor membrilor Asociatiei;

g) Oferirea de consultanta membrilor Asociatiei pentru elaborarea si implementarea proiectelor privind practicarea agriculturii, procesarea si marketingul produselor, precum si celor privind serviciile conexe;

h) Sustinerea introducerii agriculturii ecologice la nivel local;

i) Promovarea agriculturii ecologice ca metoda de incluziune sociala si protejarea si îmbunatatirea sanatatii populatiei;

j) Elaborarea si aplicarea programelor de formare profesionala specifice pentru forta de munca implicata în filiera produsului ecologic;

k) Protectia mediului înconjurator prin promovarea tehnologiilor moderne din sectorul legumicol si pomicol, în special a agriculturii ecologice;

l) Sprijinirea participarii producatorilor la manifestari interne si internationale;

m) Asigurarea unei prezente a Asociatiei în mass-media, inclusiv prin editarea unor publicatii proprii;

(2) Principalele obiective ale Asociatiei, pe plan international, sunt:

a) reprezentarea sectorului legumicol si pomicol local în relatiile cu asociatiile, fundatii, grupuri de producatori în domeniu, promovarea schimburilor de informatii, experienta si publicatii cu acestea, precum si initierea unor programe de dezvoltare a sectorului agriculturii ecologice;

b) promovarea intereselor membrilor Asociatiei în domeniul cooperarii economice internationale si atragerea de investitii straine de capital, directe sau de portofoliu;

c) afilierea la organizatii internationale implicate în productia de legume si fructe.

Asociatia Proagro Periam

este o asociatie cu personalitate juridica, fara scop patrimonial, neguvernamentala si apolitica, independenta, ce promoveaza obiectivele si desfasoara activitatile de interes general avand scopul de a identifica, reprezenta si promova sistematic si unitar interesele profesionale specifice membrilor sai, cele economice, tehnice si juridice, precum si actiunile de cooperare ale membrilor, atat la nivel national cât si international, în vederea cresterii competitivitatii agriculturii locale reprezentata de sectorul culturii vegetale si a dezvoltarii durabile a mediului rural. In vederea indeplinirii scopului sau, Asociatia isi propune realizarea urmatoarelor obiective:

(1) Principalele obiective ale Asociatiei, pe plan intern, sunt:

a) Asocierea pentru crearea unor structuri agricole competitive pe piata în domeniul culturilor vegetale;

b) Colaborarea cu alte asociatii, fundatii ori alte asemenea organizatii care actioneaza in domeniul culturilor vegetale, in vederea organizarii de actiuni de asistenta si consultanta pentru sustinerea intereselor membrilor Asociatiei;

c) Implicarea in elaborarea solutiilor pentru problemele specifice, ce vor fi puse la dispozitia altor autoritati ori asociatii, membrilor Asociatiei, din proprie initiativa, ori la cererea acestora;

d) Promovarea produselor locale, prin actiuni promotionale;

e) Informarea consumatorului în privinta consumului de produse ecologice;

f) Armonizarea si apararea intereselor membrilor Asociatiei;

g) Oferirea de consultanta membrilor Asociatiei pentru elaborarea si implementarea proiectelor privind practicarea agriculturii, procesarea si marketingul produselor, precum si celor privind serviciile conexe;

h) Sustinerea introducerii agriculturii ecologice la nivel local;

i) Promovarea agriculturii ecologice ca metoda de incluziune sociala si protejarea si îmbunatatirea sanatatii populatiei;

j) Elaborarea si aplicarea programelor de formare profesionala specifice pentru forta de munca implicata în filiera produsului ecologic;

k) Protectia mediului înconjurator prin promovarea tehnologiilor moderne din sectorul culturilor vegetale, în special a agriculturii ecologice;

l) Sprijinirea participarii producatorilor la manifestari interne si internationale;

m) Asigurarea unei prezente a Asociatiei în mass-media, inclusiv prin editarea unor publicatii proprii;

(2) Principalele obiective ale Asociatiei, pe plan international, sunt:

a) reprezentarea sectorului vegetal local în relatiile cu asociatiile, fundatii, grupuri de producatori în domeniu, promovarea schimburilor de informatii, experienta si publicatii cu acestea, precum si initierea unor programe de dezvoltare a sectorului agriculturii ecologice;

b) promovarea intereselor membrilor Asociatiei în domeniul cooperarii economice internationale si atragerea de investitii straine de capital, directe sau de portofoliu;

c) afilierea la organizatii internationale implicate în culture vegetale.

 

Asociatia Crescãtorilor de Animale Periam

,,Asociatia Crescatorilor de Animale Periam” este o asociatie cu personalitate juridicã, fãrã scop patrimonial, neguvernamentalã si apoliticã, independentã, ce promoveazã obiectivele si desfãsoarã activitãti de interes general. Scopul ,,Asociatiei Crescãtorilor de Animale Periam” este de interes public pentru identificarea, reprezentarea si promovarea sistematicã si unitarã a intereselor profesionale specifice membrilor sai, atât economice, tehnice si juridice, cât si a actiunilor de cooperare ale membrilor, la nivel national si international, în vederea cresterii competitivitãtii sectorului zootehnic local si a dezvoltãrii durabile a mediului rural. In vederea indeplinirii scopului sau, Asociatia isi propune realizarea urmatoarelor obiective:

(1) Principalele obiective ale asociatiei, pe plan intern, sunt:

a) Asocierea pentru crearea unor structuri agricole competitive pe piatã în domeniul cresterii animalelor, obtinerii si valorificãrii productiei animaliere;

b) Colaborarea cu alte asociatii, fundatii ori alte organisme care actioneaza in domeniul zootehnic in vederea organizarii de actiuni de asistenta si consultanta pentru sustinerea intereselor membrilor Asociatiei;

c) Implicarea in elaborarea solutiilor pentru problemele specifice, ce vor fi puse la dispozitia altor autoritati ori asociatii, membrilor Asociatiei, din proprie initiativa, ori la cererea acestora;

d) Promovarea produselor locale, prin actiuni promotionale;

e) Informarea consumatorului în privinta produselor proprii, cu accent pe produsele obtinute prin aplicarea unor mãsuri ecologice;

f) Oferirea de consultantã membrilor Asociatiei pentru elaborarea si implementarea proiectelor privind obtinerea produselor animaliere, procesarea si marketingul acestora, precum si celor privind serviciile conexe;

g) Promovarea produselor animaliere ecologice ca metoda de incluziune sociala si protejarea si îmbunãtãtirea sãnãtãtii populatiei;

h) Elaborarea si aplicarea programelor de formare profesionalã specifice pentru forta de muncã implicatãîn filiera produsului ecologic;

j) Exploatarea rationalã a pajistilor si fânetelor si protejarea mediului înconjurãtor;

l) Sprijinirea participãrii producãtorilor la manifestãri interne si internationale;

m) Asigurarea unei prezente a Asociatiei în mass-media, inclusiv prin editarea unor publicatii proprii;

(2) Principalele obiective ale Asociatiei, pe plan international, sunt:

a) Reprezentarea sectorului zootehnic local în relatiile cu asociatiile, fundatii, grupuri de producãtori în domeniu, promovarea schimburilor de informatii, experientã si publicatii cu acestea, precum si initierea unor programe de dezvoltare a produselor ecologice;

b) Promovarea intereselor membrilor Asociatiei în domeniul cooperãrii economice internationale si atragerea de investitii strãine de capital, directe sau de portofoliu;

c) Afilierea la organizatii internationale implicate în culture vegetale.

 

Asociatia pensionarilor „Muresul – Periam”

Asociatia Pensionarilor ,,Muresul – Periam” este o persoanã juridicã de drept privat, autonomã, neguvernamentalã, fãrã scop patrimonial, apoliticã si independentã, ce promoveazã obiectivele si desfãsoarã activitãtile de interes general. Scopul Asociatiei Pensionarilor ,,Muresul – Periam” este apãrarea drepturilor si promovarea intereselor economice, sociale, culturale, sportive si altele, ale pensionarilor din judetul Timis, comuna Periam, indifferent de domeniul de activitate din care provin. In vederea indeplinirii scopului sau, Asociatia isi propune realizarea urmatoarelor obiective:

a) apãrarea dreptului fiecãruia dintre membrii sãi la o pensie calculatã si acordatã în conditiile legii, precum si a altor drepturi de asigurãri sociale, potrivit legii;

b) reprezentarea membrilor asociatiei în raporturile cu institutiile administratiei publice locale si centrale, în vederea obtinerii, în conditiile legii, a drepturilor cuvenite acestora;

c) organizarea de activitãti recreative, culturale si sportive, pentru pensionari si familiile acestora;

d) organizarea unor activitãti de ajutorare si asistentã socialã pentru pensionari, în colaborare cu institutiile specializate ale administratiei publice.

{/tabs}

Sari la conținut