Sari la conținut Salt la bara laterală stângă Salt la bara laterală dreaptă Salt la Footer

Punte ecologică peste râul Mureş între Mako-Periam

Punte ecologicã peste râul Mures intre Mako-Periam

Proiectul “Punte ecologica peste râul Mures între Makó – Periam” a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu si www.hungary-romania-cbc.eu) si a fost finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, completat de co-finantarea nationala a celor doua state membre participante în program, Ungaria si România. Obiectivul general al Programului este de a apropia actori economici, persoane si comunitati, cu scopul de a exploata mai eficient oportunitatile oferite de dezvoltarea comuna a zonei de frontiera.
Prin implementarea proiectului se urmareste dezvoltarea unei “punti ecologice” între comuna Periam si orasul Makó, localitati situate pe malul râului Mures. Obiectivul general al proiectului prevede protejarea valorilor naturale ale luncii Muresului, prezentarea acestora si crearea unui mod de gândire ecologic în zona.

Obiective

 

Obiectivul specific al partii române este dezvoltarea unei infrastructuri adecvate derularii programelor educative în zona de frontiera a Luncii Muresului în conditii de protejare si conservare a biodiversitatii. Investitiile prevazute în proiect s-au realiza în zona de agrement Periam Port si constau într-un infocentru si doua turnuri pentru observatie, legatura între acestea si infocentru fiind realizata prin amenajarea a doua alei.
Aria tinta este data de râul Mures catre intersecteaza pe partea maghiara Parcul National Cris-Mures, pe cea româna Parcul Natural Lunca Muresului. Dezvoltarea regiunii tinta a proiectului, situata pe granita româno-maghiara, având comori naturale deosebite, necesita implicarea ambilor parteneri.
Pe partea româna s-au construit un infocentru pe o suprafata de 200 m2, incinta dotata cu o sala pentru sustinerea de cursuri si un mic laborator pentru experimente prin care cursantii sa îsi îmbogateasca cunostintele privind situatia mediului înconjurator din Lunca Muresului, Zona de agrement Periam Port. De asemenea s-au construit 2 puncte de observatie în padurea din Lunca Muresului, care vor fi dotate cu platforme pentru urmarirea faunei si florei din zona pe doua nivele, un nivel deschis, pentru observatii pe timp de vara si unul închis cu ferestre termoizolante pentru observatii pe timp de iarna. Legatura între infocentru si cele doua turnuri de observatie se face prin doua alei prin padurea din Lunca Muresului.
Pe partea maghiara s-a construit 1 turn cu 3 nivele, cu o capacitate de 20 pers., de 8-14-20 m, cu o scara spirala, un traseu lung de 190 m la nivelul arborilor copacilor, cu un amplasement social accesibil persoanelor cu handicap.
Pentru fortificarea cooperarii se organizeaza evenimente ecologice comune. Dezvoltarea realizata în paralel pe ambele parti ale frontierei are un caracter inovativ si pe plan European.

Rezultatele proiectului

Rezultatul proiectului, o punte ecologica, precum si serviciile aferente contribuie la dezvoltarea sociala, economica si de mediu în ambele regiuni.
Interventia se orienteza catre 3 arii principale:
– Dezvoltarea eficienta a infrastructurii de mediu, creaza criterii favorabile pentru realizarea coeziunii teritoriale;
– Dezvoltarea capacitatii pentru întelegerea problemelor de cunoastere a mediului, prin extinderea educatiei ecologice, dezvoltarea viziunii didactice care are ca scop protectia naturii pentru generatiile viitoare, fortificarea responsabilitatii acestora.
– Colaborarile transfrontaliere pot genera colaborari profesionale, initierea de proiecte comune, armonizarea dezvoltari comune.
Proiectul este în conformitate cu strategia de dezvoltare locala a celor doi parteneri, bazându-se pe facilitatile si dezvoltarile prezente, urmarindu-se fortificarea acestora.

MEDIA
Galerie foto proiect
Galerie foto – investitie
Galerie foto – conferinta lansare proiect
Videoclip conferinta lansare proiect
TIPARITURI
Articol ziarul „Pro Periam”
Mapa prezentare proiect
Slideshow de prezentare a proiectului
Poster
Fluturas
LEGATURI CO-FINANTATORI
www.huro-cbc.eu
www.mdrt.ro
LEGATURI PROIECT
www.ecobridge.ro
www.lombkoronasetany.hu
ACHIZITII PUBLICE AFERENTE PROIECTULUI
Click aici pentru a vizualiza
 

Vizualizari
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene
Sari la conținut